Χειρόφρενο από τους ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ

Χειρόφρενο από τους ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ

Αρ. Πρωτ. 7581/16.3.2010

Προς Υπουργό:

- Οικονομικών

Χειρόφρενο αναγκάζονται να βάλουν οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ στα οχήματά τους, μετά την άδικη πολιτική που ασκεί η Κυβέρνηση στον κλάδο τους. Εν μέσω άσχημων οικονομικών συγκυριών, οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ δέχονται αδικαιολόγητη επίθεση στο επάγγελμά τους, από την πολιτική που ασκεί το αρμόδιο Υπουργείο, σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης των ΤΑΞΙ. Οι φορολογικές ρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση πλήττουν το επάγγελμά τους και δημιουργούν προβλήματα και δυσκολίες. Ως γνωστόν, τα ταξί αποδίδουν συγκεκριμένο φόρο, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ με τεκμαρτό υπολογισμό και έχουν συγκεκριμένο κύκλο εργασιών σε ετήσια βάση.

Ο λογιστικός τρόπος φορολόγησης, που αυθαίρετα και χωρίς κανένα διάλογο προωθεί η Κυβέρνηση, θα διευρύνει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, καθώς αυτομάτως θα προκύψουν 35.000 νέες επιχειρήσεις. Αυτό συνεπάγεται περισσότερους ελεγκτικούς μηχανισμούς από πλευράς Υπουργείου, αναζήτηση λογιστικών-φοροτεχνικών γραφείων από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες και προφανώς  διατάραξη εργασιακών σχέσεων μεταξύ συνιδιοκτητών ή εργαζομένων. Οφείλει, λοιπόν, το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσει τη δυνατότητα εφαρμογής ενός απλοποιημένου σύστηματος φορολόγησης, χωρίς γραφειοκρατικά προβλήματα και εμπόδια.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να επανεξετάσει τρόπους για την απλούστευση των διαδικασιών φορολόγησης των αυτοκινήτων Ταξί μετά από ανάλογο διάλογο με τα συνδικαλιστικά όργανα τους και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Απάντηση Υπουργείου